Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Πιστοί τρώνε ξύλο, από εικόνα στην Καβάλα!

Απίστευτο κι όμως αληθινό

Στο μεταξύ, πιστοί τρώνε ξύλο από «θαυματουργή εικόνα» στην Καβάλα (Video)

Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε δει πολλές όψεις εκμετάλλευσης της θρησκευτικής πίστης από διάφορες εκκλησιαστικές και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, που προωθούν τη δεισιδαιμονία και τον σκοταδισμό ενώ οδεύουμε προς το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 2000. 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το κάστανο του Αγίου Παϊσίου που τέθηκε σε προσκύνημα σε εκκλησία στο Αγρίνιο, αναγκάζοντας ακόμα και την μητρόπολη Αιτωλίας να καταδικάσει την τελετή, μετά τον σάλο που προκλήθηκε.
Κάθε προηγούμενο όμως ξεπερνάει η λατρεία εικόνας σε μοναστήρι της Καβάλας που όταν γιορτάζει… δέρνει!
Όπως διαβάζουμε στο ekklisiaonline.gr, «το πιο βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας, (διαστάσεων 100 Χ55 εκ. και καλυμμένη σήμερα με ένα βαρύτιμο επαργυρωμένο «υποκάμισο»), είναι το θαυμαστό γεγονός της κινητικότητας της. Σε ώρες απροσδιόριστες και κυρίως κατά την πανήγυρή της, όταν οι χιλιάδες πιστοί την μεταφέρουν με ευλάβεια και σεβασμό κατά τη διάρκεια της λιτανείας της ή την κρατούν στα χέρια τους κατά την ακολουθία του ‘’Αγιασμού’’ και της ‘’Παρακλήσεως’’, τότε η εικόνα παρουσιάζει θαυμαστά κινητικά σημεία ''χτυπάει'', όπως λένε οι Χριστιανοί.»
Δεν είναι εξακριβωμένο για το ποιά είναι η ερμηνεία αυτού του χτυπήματος. Πάντως κατά την άποψη εκπροσώπων της Εκκλησίας μας, αλλά και κατά την κοινή συνείδηση των πιστών, το ‘’χτύπημα’’ αυτό δεν έχει μάλλον σχέση ούτε με την ‘’αμαρτωλότητα’’ του Χριστιανού, ούτε με την ‘’αγιότητά’’ του, αλλά ούτε και με την ψυχική διάθεση αυτού. Ίσως να υποδηλώνει προειδοποίηση κάποιου θείου μηνύματος που οπωσδήποτε όμως, τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε.»
Δείτε βίντεο από παλαιότερο εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κατά τον οποίον πιστοί περιμένουν υπομονετικά να χτυπηθούν από την εικόνα.

Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος στους Νικητές Καβάλας Αυγουστος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου